Ako pracuje pec
Úvod » Pece na pizzu Maniga » Ako pracuje pec
Ako pracuje Domáca pec Maniga:
Domáca Pec Maniga pracuje na základe rozohriatia vnútornej žiarobetónovej konštrukcie, ktorá takmer všetko teplo akumuluje v sebe, keďže je kvalitne tepelne izolovaná od vonkajšieho korpusu. Ako zdroj tepla sa používa kvalitne suché drevo .Na rozohriatie peci na teplotu 350 stupňov potrebujeme asi 5kg dreva a 2 hod. času. Pri zakurovaní používame iba predne dvere s prieduchmi.
Keď sa pec zohreje na požadovanú teplotu, ( ktorú odmeriame napr infra-teplomerom, alebo priložíme na chvíľu zadne dvierka, na ktorých je teplomer) môžeme sa rozhodnúť ako budeme postupovať pri pečení ďalej, máme dve možnosti.
1.
Môžeme nechať oheň horieť vzadu a udržiavať ho pomalým prikladaním dreva. Klasický spôsob. Pre tento spôsob nepoužívame zadné dvierka, lebo by zadymili pracovnú komoru, používame iba predné dvierka s prieduchmi. Výhoda je, že máme stále k dispozícii oheň, ale nevýhodou je nerovnomerné teplo pri pečení. Teda potreba otáčania produktu.
Ako sa postupuje pri prvom použití:
Domáca Pec Maniga sa po namontovaní nechá jeden deň odstať, aby nám zatvrdli všetky lepené časti. Na druhý deň už môžeme zakúriť, ale iba menší ohník, ktorý udržujeme celý deň, cca 12hod. Potom ešte naložíme drevo, priložíme iba vonkajšie dvere, ktoré majú prieduchy a necháme do rána. Na druhý deň pokračujeme rovnako s väčším ohňom cca10 hod, a rovnako ukončíme priložením a zatvorením predných dvierok. Po uvedenom procese je pec pripravená a môžeme ju začať na plno využívať.
2.
Po do-horení, keď už máme požadovanú teplotu a po dreve ostáva v peci iba popol , uhlíky, všetko vyberieme a zavrieme zadne dvierka. Teda z pece sa nám stane akoby prírodná záhradná rúra. Po chvíli sa teplota v komore rovnomerne rozloží, teda máme teplo, ktoré je zladene zo všetkých strán rovnako. Túto prednosť našej pece v praxi veľmi oceníte. Pre zvýšenie účinnosti zavierame aj predné dvierka. Ďalšou výhodou je, že zadné dvierka udržujú teplotu iba v pracovnej komore, čo výrazne ušetrí teplo a predĺži možnosť veľa hodinového použitia pece. Takže máme k dispozícii rozpálenú kamennú záhradnú pec (rúru), ktorá nám ponúka možnosť min. 10 hodín varenia , pečenie atď. Majte na pamäti, že zatvorením druhých dvierok sa nám teplota v peci mierne zvýši. Pre dosiahnutie čo najväčšej účinnosti a úspory naakumulovaného tepla je dobré mať druhé dvierka mimo manipulačného času ,vždy zatvorené. Ak sme napr. večer piekli pizzu a máme rozpálenú pec, samozrejme už bez uhlíkov, môžeme si teplo „odložiť“ na ďalší deň. Jednoducho uzavrieme predne i zadne dvere pre zvýšenie akumulačnej účinnosti, priložíme poklop na prieduchy predných dvier a na komín, pokiaľ nie je vyvedený na strechu. Takto pripravenú pec môžeme na druhý deň bez toho, aby sme znova kúrili použiť na pečenie chleba, alebo mäsa atď. Alebo po večernom pečení nám pec ostala dostatočne rozohriata cca 200C°, môžeme do nej vložiť vopred napr. Jahniatko, alebo prasiatko, ktoré do rána pečieme pod alobalom tzv. parným pečením, čo naša pec excelentne zvláda. Možnosti pečenia, varenia, grilovania, sušenia, alebo robenia steakov priamo v peci na rozpálenom kameni je nepreberné množstve záleží len na Vašej fantázii a chuti.
Ako sa zapaľuje:
Zapaľovanie Domácej Pece Maniga je jednoduché. Oheň pripravíme v strede pod kopulou. Papier ,tenké suché drevo , hrubšie drevo zapálime vhodným npr, krbovým zapaľovačom. Po rozhorení doložíme hrubé polienka a ohreblom posunieme mierne dozadu. Zavrieme predné dvierka a po čase doložíme drevo. Odhad, kedy už je pec správne nahriata Vám ukáže infra-teplomer, alebo teplomer na druhých dvierkach, a postupne aj Vaša skúsenosť. Druhé dvierka používame na utesnenie tepla v peci až po zohriatí na požadovanú teplotu. Teda až keď už oheň nehorí, alebo sú v peci iba žeravé uhlíky, môžeme priložiť druhé dvierka. Ak nám v peci ešte horí oheň, dlhšie priloženie druhých dvierok by zamedzilo prísun kyslíka a pec by sa zadymila , teda aj oheň by zhasol. Naopak, ak sú v peci už iba žeravé uhlíky, ktoré nepotrebujú veľa kyslíka môžeme druhé dvierka bez obáv zavrieť. Ak chceme ešte využiť tepelný potenciál žeravých uhlíkov. Ak nie , iba všetko vymetieme a na pečenie využívame teplo akumulované v žiarobetónovom jadre. Pokiaľ by ste chceli piecť aj s horiacim ohňom vzadu, používajte iba predné dvierka s prieduchmi.